La Marjal d'Almenara

La marjal d'Almenara

És una zona humida, que com tantes altres fins al segle XX, s´extenien al llarg de la costa valenciana limitades pels aports de rius i barrancs i nodrides per les aigües subterrànies provinents de les muntanyes litorals. En aquest cas, troba el seu límit al Nord al riu Belcaire i al sud el Palància, comprenent 7 termes municipals.

Són 1500 ha de zona humida (ZEC) que rep els seus aports hídrics de les planes de Morvedre i la Plana Baixa i dels aqüífers del riu Palància i de la Serra Espadà. Aquesta aigüa es manifesta en ullals i fonts què eleven el nivell freàtic per crear llacunes o làmines d´aigua dolça.Al llarg de la marjal hi podem destacar dos punts d´especial interés: al nord, els Estanys d´Almenara i els seus voltants. I al terme de Sagunt la Reserva de Fauna de la Finca de Penya.

és una zona humida transformada amb la pressió antròpica per aconseguir els seus recuros: l´aigua per a l´agricultura i un espai natural davant la mar ideal per a la urbanització. Tot i això, gràcies a la seua capacitat de regeneració, s’han mantingut molts dels seus hàbitats més representatius, convertint en una característica fona-mental d´aquesta marjal la seua variabilitat estacional i de transformació lligada als seus usos.

photo

Biodiversitat

photo

La custòdia del territori

Punts d'interés

En aquest apartat destaquem hàbitats, usos i espais de especial importància per qui vulga conèixer la Marjal d’ Almenara.

Més informació

Llibre la marjal d'Almenara

En aquesta publicació hem volgut recollir la coneixença d’ algunes de les persones que s’ estimen la marjal i d’ alguna manera han participat en la seu conservació. Esperem així donar una visió global de l’ espai natural de la ma de qui la viu i la gaudeix, per amarar a la resta de la gent del seu coneixement.