Evolució del paisatge

Evolució del paisatge. Edat Antiga

Des de l’inici dels temps, les persones ens hem proveït dels recursos que ofereix la natura per sobreviure. A l’edat antiga, ja havíem aconseguit domesticar plantes i animals. El bestiar es tenia a casa i l’agricultura era bàsicament de secà. Aleshores érem poques persones les que ocupàvem el paisatge, organitzades en pobles emmurallats amb cases fetes d’adob (fang) i pedres.

L’aigua de la pluja era emmagatzemada en cisternes o pous per al consum humà. Ja els ibers diferenci- aren les aigües per a consum de l’aigua per netejar o l’usada per a altres finalitats, com per exemple les que s’utilitzaven per a tenyir teixits o per a treballar el cànem i el lli. I foren els romans els qui aconseguiren desplaçar l’aigua a les ciutats, mitjançant construccions com els aqüeductes.

image
Àmfores romanes
image
Salines
image
Claveguera romana
image
Cultiu de la vinya
Evolució del paisatge. Edat Mitjana

A l’edat mitjana, tot i que l’agricultura continua sent de secà, s’amplien els cultius de regadiu portats pels musulmans, que introdueixen nous elements per a l’aprofitament humà de l’aigua. Sèquies, canals i molins comencen a estendre’s pel territori.

Encara que es tracta d’una època fonamentalment rural, les persones comencem a especialitzar les nostres tasques en oficis: ferrers, fusters, picapedrers, ceramistes, flequers… transformen els materials que prenen de la natura per poder vendre’ls al mercat. Així, les persones disposem de més recursos i vivim millor, alhora que ocupem més espai en la natura.

image
Auca dels oficis artesanals
image
Mercat medieval de Sagunt
image
Banys àrabs de Torres Torres
image
Molí de la font
Evolució del paisatge. Edat Moderna

L’edat moderna és la dels descobriments, dels il·lustrats, de pirates i bandolers. El temps ja no el marca el Sol i la Terra, sinó els rellotges. L’agricultura no sols és per a autoconsum, sinó per al comerç de luxe que es materialitza en edificis espectaculars com són les llotges d’aquella època.

S’introdueixen nous cultius vinguts d’Amèrica i el regadiu guanya un poc d’espai al secà. La majoria de la població, però, encara és pobra i la manca de recursos i d’higiene estenen epidèmies com la pesta. Metges i farmacèutics han de trobar els seus remeis a la natura.

image
Rellotge de l'esglèsia de Quartell
image
Impremta
image
Seda i cucs
image
Llotja de València
Evolució del paisatge. Edat actual

És en aquest moment que comença a créixer la població. Les persones podem viure millor gràcies a tot allò que hem extret a la natura. Cada vegada en som més i ocupem més espai. Hem doblat la població mundial en molt poc de temps.

Però ara, a més d’agafar coses a la natura, li’n tornem: els residus de cada vegada més gent, la contaminació de la indústria i de l’energia que utilitzem. Mentre que abans sols generàvem aigües brutes i restes orgàniques, ara la contaminació és química. La capacitat humana per transformar la natura augmenta i les seues conseqüències afecten tot el planeta.

image
Consum desmesurat d'energia finita
image
Contenidors de reciclatge
image
Fast food
image
Aigües contaminades químicament